Viktig melding!

Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:

  • Bilder vises ikke
  • Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
  • Innhold som ikke vises riktig
  • Utdatert eller feilaktig informasjon
  • Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
  • Feil eller uventet oppførsel
  • Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer

Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.

Flere bilder av Parkslirekne
Parkslirekne

Parkslirekne - Fallopia japonica

Navn Parkslirekne, Japanslirekne
Latinsk navn Fallopia japonica, Polygonum japonicum, Polygonum cuspidatum
Familie Syrefamilien
Herdighetssone
Frøbehandling Id
Arbuskulær mykorrhiza
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Kan inneholde oksalsyre og kan derfor være gifitg, men skuddene inneholder trolig mindre enn rabarbarastilker.
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende staude
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap 1
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Staude som blir opptil 3 meter høy og 5 meter vid på kort tid. Unge skudd kan høstes på våren og spises rå eller kokt. Kan benyttes som en asparges- eller rabarbara erstatning og har en mild rabarbarasmak. Parkslirekne har rotstengler som kan bevege seg svært dypt og langt og er vanskelig å fjerne. Regnes som en av de verste ugressene i verden. Innført art som nå finnes viltvoksende i alle landets deler. Viktig bieplante seint på høsten. Til forskjell fra kjempeslirekne så har ikke parkslirekne hjerteformede blader ved basen av stengelen som er hårete på undersiden. Hybrider mellom de to forekommer ofte som gjør Id vanskelig, men de har identiske bruksområder matmesssig.

Formering av parkslirekne

: Lett
: Noe vanskelig
: Svært vanskelig

Frø :

Deling : Tuedeles

Skadeinsekter og sykdommer på parkslirekne

Syreveps - Ametastegia glabrata : Utbredt på Sør-, Øst- og Vestlandet. Like før høsting kan larvene gnage ganger i fruktene hos eple . Gangene er runde og korte, 1-2 cm lange inn i eplet.

Larvene til syreveps lever vanligvis inn i stenglene til planter i syrefamilien, for eksempel høymole (Rumex longifolius), engsyre , parkslirekne , kjempeslirekne og hønsegress (Persicaria maculosa). Godt ugressrenhold i frukthagen reduserer problemet med syreveps.